Gouden Kjeld Nuis

on

Terug naar (aldus mijn geheugen) het seizoen 2007/2008. Zelf was ik toen nog in volle overtuiging een stap te kunnen maken als schaatser en trainde daar in mijn eentje voor. Kjeld (Nuis) schaatste bij Jong-Oranje en was op een woensdagavond in Amsterdam op het selectie uur. Hij had toen een vriendin die in Amsterdam schaatste.

Ik reed net als hij alleen rond en samen trainen is dan snel geregeld. Dat uur hebben wij samen rondjes gereden op de Jaap Eden. Iets wat daarna nooit meer is gebeurd en met een goede reden voor Kjeld 🙂

Tijdens die training vertelde hij dat het seizoen niet lekker liep en als ik het mij goed herinner had hij in aanloop naar dat seizoen zijn enkel gebroken. Ik herinner mij dat ik wij die training 400 meters reden en dat ik een paar keer achter hem aan reed. Hij maakte een technische fout die hij nadat hem erop attendeerde snel verbeterde (talent?).

Ik weet nog heel erg goed dat ik hem aan het einde van de training niet meer bij kon houden en ik die avond aan mijn vader vertelde over die training. Een week later reed Kjeld met ~1:50 op de 1500 meter in Groningen het baanrecord van Sven Kramer uit de boeken. Hij lanceerde in korte tijd zichzelf naar nieuwe en grote hoogten!

In al die de jaren tot vandaag heeft Kjeld hard moeten werken. Wij hebben allemaal mee kunnen kijken hoe hij dat heeft gedaan. Via grote prijzen, records en gemiste kansen heeft het hem jaren gekost om zijn rauwe talent te slijpen tot de schaatsdiamant waar iedereen nu zo van geniet. Hij heeft vaak naast de prijzen/plekken gegrepen omdat hij het beest (nog) niet helemaal onder controle had. Hij laat al het hele seizoen zien dat de 10+ jaar die hij in deze prachtige sport heeft gestoken hem hebben geleerd hoe hij alles onder controle houd en presteert op de juiste momenten. Dat is ontzetten knap en vereist naast stalen zenuwen een ijzeren discipline ook de capaciteit om te trainen voor de lange termijn.

Die race vandaag (en die van het OKT) waren briljant! Nog even vasthouden voor de 1000 meter en daarna er even van genieten. Daarna hoop ik dat hij die vorm nog een keer mag tonen in Calgary of Salt Lake. Dat wereldrecord is mogelijk!

2 thoughts on “Gouden Kjeld Nuis

  1. Mooi hoe hij zijn techniek vasthoudt op de laatste halve ronde (wel met vertraagd bewegingstempo). Genieten! Wat was z’n technische fout destijds?

    1. Het is pure kunst hoe zij alles zo onder controle houd bij die snelheden. Ik weet het niet precies meer, maar volgens mij liet hij zijn heupen zakken. Dat betekend dat je te snel valt en energie verliest in je bovenlijf doordat de heupen niet vlak (zelfde hoogte) blijven.

Reageren kan hier